Skip to content
Brucknercasco

Frederik Neyrinck & Asko Schönberg

de componist

Frederik Neyrinck

de symfonie

Bruckner No. 1

de ensemble

Asko Schönberg

Vr 13 september, 20.15

Muziekgebouw, Amsterdam

de componist

Frederik Neyrinck

Frederik studeerde in Brussel, Stuttgart en Graz en werkte als componist al samen met verschillende ensembles en orkesten in binnen- en buitenland. Hij maakt ook vaak bewerkingen en transcripties van bestaand repertoire. Van 2020 tot 2024 is hij artist in residence bij I SOLISTI. Hij kreeg verschillende onderscheidingen zoals het Oostenrijks Staatsstipendium voor compositie (2018) en de Förderpreis der Stadt Wien (2020). In 2017-2018 was hij seizoenscomponist bij Concertgebouw Brugge. Frederik is eveneens actief in de wereld van muziektheater/opera. Ook is hij in residentie bij LOD muziektheater Gent en werkte samen met Kopergietery Gent, Makemake Produktionen Wenen en Staatstheater Oldenburg.

de nieuwe compositie

Frederik over zijn nieuwe compositie

‘In deze nieuwe compositie voor AskoǀSchönberg vertrek ik vanuit de eerste symfonie van Bruckner. Een letterlijke transcriptie zal het niet zijn, wel een nieuwe compositie die zijn materiaal ent op materiaal uit de Bruckner-symfonie. Dat zal betekenen dat bepaalde motieven, ritmieken of harmonische sequenties als uitgangspunt dienen voor de ontwikkeling van het nieuwe werk. Ook het spel met al dan niet de herkenbaarheid (‘hoorbaarheid’) van bovenstaande Bruckner-karakteristieken zal door het stuk heen gespeeld worden.’

Dit past ook volledig binnen de ontwikkeling van het werk van Frederik. Hij maakt namelijk ook vele arrangementen en transcripties (bijv. voor ensemble Revue Blanche) en is heel erg geboeid door de verschillende graden waarop je bestaande composities kan arrangeren, transcriberen, transformeren, omvormen of als uitgangspunt voor iets nieuws kan gebruiken. Voor Bruckner Casco wordt volop voor de laatste optie geopteerd.

Qua bezetting werd er gekozen voor een sextet opgedeeld tussen 2 houtblazers (fluit, fagot), 2 koperblazers (trompet, trombone) en 2 strijkers (viool, contrabas). Die verschillende instrumentengroepen zullen dan ook duidelijk tegenover elkaar worden uitgespeeld. Dit kan door de duo’s als ‘groep’ te gebruiken, maar ook het idee van de ‘quasi-solist’. Het nieuwe werk, zal de vorm van de eerste symfonie van Bruckner volgen. Dat betekent dat het stuk zal bestaan uit 4 delen die met gelijkaardige tempoverhoudingen als in de Bruckner zullen werken.

het ensemble

Asko Schönberg

Voor Asko Schönberg is uitvoering van allernieuwste muziek een begrip in Europa. Jarenlang speelden zij onder leiding van Reinbert de Leeuw en componisten als Kagel, Ligeti en Kurtag waren kind aan huis. Van vele hedendaagse componisten speelt Asko Schönberg premières. Toen wij de eerste keer ons plan aan Fedor Teunisse van Asko voorlegden reageerde hij als door een wesp gestoken; ‘Bruckner?? Dat is niks voor ons! Dat is romantiek; wij beginnen tweede helft twintigste eeuw’.

favoriete youtube versie

Scherzo uit Symfonie No. 1

Een bijzonder stuk uit Symfonie No. 1 is het Scherzo. Luister hier naar Georges Prêtre (live 1992) Wiener Symphoniker, vanaf minuut 26.50. Dit Scherzo is een pracht van een voorbeeld van het energieke en dansante karakter van deze symfonie. George Prêtre laat horen wat voor waanzinnig Bruckner-dirigent hij is. 

Symfonie No 1; Georges Prêtre (live 1992) Wiener Symphoniker