Skip to content
Brucknercasco

Richard Ayres & Asko Schönberg

de componist

Richard Ayres

de symfonie

Bruckner No. 7

het ensemble

Asko Schönberg

Vr 13 september, 20.15

Muziekgebouw, Amsterdam

de componist

Richard Ayres

Richard is een Brits componist en woont en werkt sinds 1989 in Nederland. Ayres studeerde compositie, elektronische muziek en trombone en studeerde vervolgens af bij Louis Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Ayres maakte composities in opdracht voor diverse orkesten en ensembles. In 2003 ontving hij de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs. Het lijkt alsof Richard Ayres en Anton Bruckner de gemeenschappelijke ambitie om de hedendaagse (toen en nu) luisteraar uit te dagen. Bruckner werd beschouwd als een totaal wereldvreemde vernieuwer binnen de symfonische muziek. Richard heeft ook een forse reputatie opgebouwd voor het ‘negeren’ van de traditionele grenzen van de muziek en weet daarbij nieuwe perspectieven aan te bieden. Ze dagen de luisteraars uit om buiten de gebaande paden te denken en zich open te stellen en te genieten van muzikale verrassingen en experimenten. Dat gaat ook gebeuren bij Richards nieuwe Bruckner Casco compositie.

de nieuwe compositie

Richard over zijn nieuwe compositie

‘Mijn nieuwe stuk zal tussen de 35 en 45 minuten duren. Ik zal alleen de noten van Bruckner gebruiken. Ik hoop dat de luisteraars dingen zullen gaan horen en zien die zij niet wisten over mij, maar ook over Bruckner en zijn zevende symfonie. De instrumentatie van het stuk zal zijn: orgel (Bruckner was een belangrijk en professioneel organist en ik ga een sampler gebruiken die is gemaakt van orgelsamples, het liefst van de orgels die hij bespeelde) en 7 andere spelers om een ​​denkbeeldig orkest te vertegenwoordigen. Bruckner is voor mij zowel een puzzel als inspiratie geweest. Wat me het meest verbaast, is zijn idee van schaalgrootte en hoe hij erin slaagt zulke intense emoties vast te houden, in zulke grote vormen. Ik denk dat de zevende symfonie het meest perfecte en memorabele voorbeeld van zijn werk is. Het is mijn plan om naar Sankt Florian en Linz te gaan om filmpjes te maken en geluidsopnames en foto’s te maken van dingen die Bruckner misschien heeft gezien of aangeraakt, vooral dingen die als gewoon zouden worden beschouwd als het grote genie ze niet was tegengekomen. Ik wil een heel intiem beeld van Bruckner en zijn muziek realiseren, gezien door zijn ogen en mijn verbeelding.’

het ensemble

Asko Schönberg

Voor AskoǀSchönberg past de samenwerking van Richard met het ensemble perfect in de visie die Asko Schönberg heeft om langdurig te investeren in de ontwikkeling van componisten. Richard heeft door de jaren heen een indrukwekkend oeuvre opgebouwd, gekenmerkt door zijn eigenzinnige en vernieuwende benadering van compositie. Zijn samenwerking met AskoǀSchönberg heeft hier ongetwijfeld aan bijgedragen. Het ensemble heeft niet alleen al zijn werken uitgevoerd, maar ook actief bijgedragen aan het tot stand brengen ervan. Deze nauwe samenwerking heeft geleid tot een wederzijds begrip en vertrouwen tussen Richard en de musici, wat resulteert in uitvoeringen die het beste uit zijn composities naar voren brengen.

AskoǀSchönberg is een toonaangevend ensemble voor nieuwe muziek. Kwaliteit, experiment en vernieuwende programmering met oog voor actualiteit zijn de belangrijkste pijlers. Met een rijk netwerk aan musici, dirigenten, componisten, veelzijdige jonge makers en partners uit verschillende kunstdisciplines, wil AskoǀSchönberg bijdragen aan het ‘maken van nu’. Jarenlang onder leiding van componist en dirigent Reinbert de Leeuw, waren ook componisten als Kagel, Ligeti, Kurtag of Knussen kind aan huis.

favoriete youtube versie

Symfonie No. 7

De langste en meest lyrische inleiding van een Bruckner symfonie. Luister van minuut 0.00 tot minuut 5.15. Verbaas je ook over het vlotte en adequate tempo van Klemperer.

Symfonie No. 7 – Otto Klemperer Philharmonia Orchestra