Skip to content
Brucknercasco

Conservatorium A’dam & Score Collective

de componisten

Conservatorium A’dam

de symfonie

Bruckner Studie

het ensemble

Score Collective

Za 14 september, 16:30

Muziekgebouw, Amsterdam

de symfonie

Bruckner Studie

In een razend tempo en in drie en een halve maand, schreef Bruckner zijn Symfonie in f (1863). Hij noemde het zelf ‘Schularbeit’ en een ‘Aufgabe’. Het was een van de eerste werken dat Bruckner niet vernietigde. Het werd door zijn toenmalige leraar Kitzler als niet bepaald geïnspireerd genoemd. De eerste, complete, uitvoering vond postuum plaats en wel 100 jaar geleden, in 1924. Het werk wordt vrijwel nooit uitgevoerd en dat is buitengewoon jammer omdat op verschillende plekken in de symfonie Bruckners latere symfonieën lijken op te duiken. Daarnaast is Bruckners inspiratie door met name Schumann en Mendelssohn vrijwel onmiddellijk op te pakken.

Dé momenten in deze symfonie? De coda van het eerste deel, het treurige marsje in het Andante, het zó typische Bruckner derde deel en de Finale met een coda waar Schumann van droomde. Deze uitvoering door het Rundfunk-Sinfonieorchester Saarbrücken gedirigeerd door Stanisław Skrowaczewski doet wellicht het meest recht aan Bruckner. Voor Bruckner Casco gaan 4 studenten van het Conservatorium van Amsterdam in dialoog met Bruckners Studiesymfonie. 

de componist & deel 1

Björn Pinxter

De Nederlandse 22-jarige Björn Pinxter is opgeleid als meubelmaker en studeert nu voor zijn derde jaar aan het Conservatorium. Voor hem zijn er wel degelijk overeenkomsten tussen het ontwerpen van meubels en het construeren van een compositie. Hij ziet het als zijn grootste uitdaging om in het eerste deel van deze symfonie te gaan leren hoe hij gaat samenwerken met zijn ensemble, het SCORE Collective van het Conservatorium.

photography Nicole Storm

de componist & deel 2

Jurgis Kubilius

Jurgis Kubilius (25) uit Litouwen won onlangs de Litouwse prijs Vox Juveniles met zijn bacchanaal oratorium Voxoxo#18. Jurgis gaat zich bekommeren over het tweede deel van de Studiesymfonie. Het met deze muziek in dialoog gaan is voor Jurgis een speciale uitdaging omdat hij niet persé iets heeft met Bruckner. Jurgis doet nu zijn master aan het Amsterdams Conservatorium.

He writes: ‘In my piece, I want to bring us all, admiring a 2D name of Bruckner on the Concertgebouw balcony, to a way different, much more realistically emphatical and contrasting perspective to our notion of the composers. How a huge amount of creative output be just an attempt to cure low self-esteem? Does creating out of misery still attract us as an act of genius? Is there something relatable, something more sensitive behind Bruckner’s love for both skulls and Lolitas, despite how repulsive we would see this nowadays? And what would happen if our deepest fantasies and cravings became contented by reincarnating into reality? I hope to raise these questions for the audience by a subjective, yet actual translation of Bruckner’s fantasies & struggles into today’s forms of living.’

photography Lukkbe

de componist & deel 2

Noura Hodhodi

De uit Iran afkomstige Noura Hodhodi houdt van Iraanse traditionele muziek en gedichten en begon op haar vijftiende met componeren. In haar componeren wil zij die traditioneel Iraanse muziek en melodieën kruisbestuiven met hedendaagse ook Westerse stijlen. Voor haar is Bruckner ook nieuw, wat zij ziet als een voordeel.

de componist & deel 4

Mehmet İlhan Gazioğlu

Mehmet İlhan Gazioğlu komt uit Turkije, is 18 jaar en zet per 2023 zijn vioolstudie in Ankara voort met compositie aan het Amsterdams Conservatorium. İlhan wil een frisse, nieuwe ‘sound’ ontwikkelen die, ook gebaseerd op traditioneel Turkse muziek, een uniek, abstract resultaat kan opleveren. İlhan gaat in dialoog met het vierde deel van de symfonie, een stuk dat hij nog helemaal niet kent, iets dat hem juist uitdagend lijkt omdat hij op die manier los van de compositie denkt te kunnen componeren. 

het ensemble

Score Collective

Score Collective is het ensemble voor nieuwe muziek van het Conservatorium van Amsterdam (CvA). Het studentenensemble bestaande uit master-studenten die zich richten op muziek van nu, geleid door nieuwe muziekspecialisten zoals Ed Spanjaard, Jurjen Hempel en Cora Burggraaf. De artistieke coördinatie ligt in handen van Arnold Marinissen en Michael Langemann. De kern van het ensemble bestaat uit masterstudenten, maar ook bachelor-studenten met een hart voor nieuwe muziek zijn van de partij. Zo heeft het CvA een permanent platform voor het werken aan en uitvoeren van nieuwe muziek. Dit gebeurt nadrukkelijk ook in samenwerking met de compositieafdeling; in elk project klinkt er werk van compositiestudenten.