Skip to content
Brucknercasco

Konrad Koselleck & Konrad Koselleck Big Band

de componist

Konrad Koselleck

de symfonie

Bruckner No. 6

het ensemble

Konrad Koselleck Big Band

vrijdag 13 september 22.30

Muziekgebouw Bestel Kaartjes

Gaan we swingen op Bruckner? De bigband mag van oorsprong een jazzorkest zijn, maar Konrad begrijpt als geen ander dat deze traditionele blazers- en ritmebezetting een spannende en energieke symbiose zal aangaan met Bruckners 6e. Deze avond wordt wervelend, uniek en iets wat je niet snel zal vergeten! Luister naar het laatste concert van de Konrad Koselleck Big Band in het BIM huis en hoor wat je te wachten staat.

de componist

Konrad Koselleck

Bandleider Konrad Koselleck, geboren in Heidelberg/Duitsland, staat bekend als een van de toparrangeurs in Nederland. Voor iedere show of artiest schrijft hij nieuwe arrangementen, of soms zelfs complete composities. In zijn fijnzinnige aanpak klinken enthousiasme, humor, grenzeloos vakmanschap door alsook een groot gevoel voor entertainment. De big band mag van oorsprong een jazzorkest zijn, Konrad Koselleck begrijpt als geen ander dat deze traditionele blazers- en ritmebezetting nog veel meer in huis heeft.

Konrad vindt het belangrijk bij het benaderen of bewerken van een compositie niet beter te willen zijn dan de componist, maar respect te tonen voor het oorspronkelijke materiaal. Zo heeft hij voor de tijdelijk aan zijn rechterarm gehandicapte saxofonist Ties Miedema, Ravels linkerhand concert opnieuw gecomponeerd voor saxofoon. Ook Duke Ellingtons benadering van Tchaikovky’s Notenkraker is voor Konrad een voorbeeld.  Bruckner is nieuw voor Konrad; hij gaat zich verdiepen in ‘Bruckners Keckste’ (bijnaam van de Zesde) en heeft voor zijn compositie zijn wervelende Big Band voor ogen die het stuk gaat uitvoeren. Toptrombonist Bastiaan Woltjer zal Konrad assisteren bij dit voor iedereen zeer ongebruikelijke proces.

Bastiaan zal mede-componeren en bijdragen aan de compositie van Konrad die Bruckner 6 als inspiratie heeft. Bastiaan heeft al verschillende composities en arrangementen op zijn naam staan waaronder het Muziektheater MARIA, MARIA, MARIA en de Kameropera Het Boompje. Hij is trombonist en heeft meegespeeld in allerlei bands zoals die van Spinvis en het Willem Breuker Kollektief. Hij zal ook zeer aanwezig zijn en mee-musiceren in de Konrad Koselleck Big Band tijdens het Festival!

het ensemble

Konrad Koselleck Big Band

De muziek van de Konrad Koselleck Big Band verbindt. Het toonaangevende orkest biedt zijn publiek inspirerende, avontuurlijk geprogrammeerde en grensverleggende concerten die artistiek, emotioneel en maatschappelijk relevant zijn. De Konrad Koselleck Big Band wil met een onderscheidende artistieke en maatschappelijke signatuur en met muziek als verbindend element meerdere doelgroepen en culturen kunnen bereiken.

favoriete youtube versie

symfonie no. 6

Misschien de symfonie met de meest gelukkige muziek van Bruckner. Luister met name naar minuut 2.00 tot aan minuut 5.40 in dit Adagio. Gelukkige muziek, zeker, met schaduwzijde. Luister vooral verder!

Symfonie No. 6 Thomas Dausgaard Bergen Philharmonic Orchestra. II. Adagio